Știri

TikTok: O amenințare reală pentru Occident?

today19 martie 2024 20

Fundal
share close
TikTok: O amenințare reală pentru Occident?

TikTok: O amenințare reală pentru Occident?

China critică proiectul de lege propus de Congresul SUA care ar putea duce în cele din urmă la interzicerea TikTok în Statele Unite, conform informațiilor furnizate de BBC.

Aceasta reprezintă cea mai recentă acțiune în cadrul unei serii de mișcări determinate de temerile legate de siguranța aplicației, care este deținută de o companie chineză.

Funcționarii, politicienii și personalul de securitate din numeroase țări occidentale au fost sfătuiți să evite instalarea aplicației pe dispozitivele lor de serviciu.

Care sunt cele mai importante trei preocupări cibernetice legate de TikTok și cum răspunde compania la acestea?

Colectarea excesivă de date de către TikTok

TikTok afirmă că practicile sale de colectare a datelor sunt conforme cu cele din industrie.

Analizele efectuate asupra codului sursă al aplicației au relevat o colectare considerată excesivă de date. Potrivit experților, TikTok adună informații precum locația utilizatorilor, tipul de dispozitiv utilizat și alte aplicații instalate pe acesta.

Cu toate acestea, un test realizat de Citizen Lab a constatat că TikTok colectează date similare altor platforme populare de socializare pentru a urmări comportamentul utilizatorilor.

De asemenea, un raport emis de Institutul de Tehnologie din Georgia anul trecut a subliniat că „majoritatea celorlalte rețele sociale și aplicații mobile desfășoară aceleași practici”.

Riscul ca TikTok să fie folosit pentru spionaj de către guvernul chinez

TikTok susține că este complet independentă și că nu furnizează date utilizatorilor către guvernul chinez.

Cu toate acestea, unii experți în securitate informatică exprimă îngrijorări cu privire la posibilitatea ca datele colectate să fie accesate de autoritățile chineze.

Practicile de colectare a datelor de către rețelele sociale sunt în general acceptate de utilizatori ca parte a schimbului pentru serviciile oferite gratuit. Cu toate acestea, criticii subliniază faptul că TikTok este deținută de ByteDance, o companie chineză, ceea ce o face diferită de alte platforme similare fondate în Statele Unite.

Potențialul TikTok de a fi folosit pentru manipularea opiniei publice

TikTok afirmă că politica sa interzice dezinformarea care ar putea afecta comunitatea sau publicul larg.

În trecut, directorul FBI, Christopher Wray, a avertizat că guvernul chinez ar putea controla algoritmul de recomandare al TikTok pentru a influența operațiuni de propagandă.

Aceste îngrijorări sunt alimentate și de natura cenzurată a aplicației similare, Douyin, disponibilă doar în China, care este concepută pentru a promova conținut educativ și sănătos pentru tineri.

În China, toate rețelele sociale sunt supuse unei cenzuri stricte, iar conținutul care critică guvernul sau provoacă instabilitate politică este eliminat de către o echipă de moderatori online.

Sursa: BBC

Scris de: ManeleMania

Rate it