Știri

Summitul NATO: Poate salva sau ruina candidatura lui Biden?

today9 iulie 2024 3

Fundal
share close
Summitul NATO: Poate salva sau ruina candidatura lui Biden?
Summitul NATO: Poate salva sau ruina candidatura lui Biden?

Este o săptămână decisivă pentru Joe Biden

La douăsprezece zile după o dezbatere controversată care ar putea rămâne în istorie ca una dintre cele mai dăunătoare din istoria modernă a Americii, președintele luptă pentru supraviețuirea sa politică sub o intensă examinare internă și globală.

Summitul NATO de săptămâna aceasta de la Washington DC ar putea fi calea lui Biden spre o răgaz temporar – sau ultimul său efort.

În ultimele zile, Biden a criticat adversarii săi, a susținut că are mandatul alegătorilor din primarele democrate și a provocat oponenții să-l înfrunte și să încerce să-l înlăture.

El a promis în repetate rânduri că își va continua campania și că timpul pentru speculații și îngrijorări s-a terminat. Acest avans va începe la summitul NATO.

Biden va găzdui liderii alianței pentru trei zile de întâlniri și evenimente publice, culminând cu o conferință de presă solo joi după-amiază.

O scenă importantă pentru Biden

Este o scenă pe care Biden, un om bine versat în relațiile externe, ar trebui să se simtă confortabil. Dar ridică și mizele deja ridicate pentru președinția sa, având în vedere că o prestație slabă va avea ramificații internaționale și interne.

O greșeală ar putea declanșa o panică politică printre democrați, care ar stinge speranțele sale de a ajunge chiar și la alegerile generale din noiembrie, ca să nu mai vorbim de câștigarea acestora.

Îngrijorări ale liderilor europeni

Este de înțeles că mulți lideri europeni sunt anxioși în legătură cu Trump și strategia sa de politică externă. Fostul președinte a desconsiderat alianțele internaționale multilaterale.

Kristine Berzina, director executiv al German Marshall Fund Geostrategy North, a spus că, în ultimele două săptămâni, acești lideri au experimentat ceva nou – anxietatea legată de Biden.

După prestația sa ezitantă la dezbatere, aliații americani au început să se îndoiască dacă președintele este capabil să-și îndeplinească sarcinile.

Test crucial pentru Biden

Intrând în summitul NATO, speră să vadă dovezi că prestația din acea seară a fost o abatere și nu reflectă o nouă normalitate.

Acesta va fi un test important pentru Biden, având în vedere preocupările tot mai mari ale aliaților europeni în legătură cu posibilitatea tot mai mare a unei președinții Trump și schimbările dramatice de politică externă care ar urma.

Sursa: BBC • Foto: Joe Biden – Facebook

Scris de: ManeleMania

Rate it