Știri

Pericolul ascuns al epavei în două bucăți din Costinești: turiști și bucăți de tablă cărate de valuri

today7 februarie 2024 4

Fundal
share close
Pericolul ascuns al epavei în două bucăți din Costinești: turiști și bucăți de tablă cărate de valuri
Pericolul ascuns al epavei în două bucăți din Costinești: turiști și bucăți de tablă cărate de valuri

Epava notorie de la Costinești, cunoscută popular ca un semn distinctiv al celebrei destinații turistice de pe Coasta Mării Negre din România, a devenit acum un pericol iminent pentru vizitatori, pe măsură ce fragmente de tablă se rup și plutesc în derivă.

Fragmente periculoase de la celebra epavă a Costineștiului plutesc în derivă, punând turiștii în pericol

Pe măsură ce trec anii, emblematica epavă din stațiunea Costinești pare să dispară încetul cu încetul în valurile Mării Negre. Ultimul an a adus încă un eveniment semnificativ când nava s-a fisurat în două, cu partea din spate începând să se scufunde.

Este deosebit de dezarmant faptul că, pentru mai mult de cincizeci de ani în care nava a rămas împotmolită, nu s-a făcut nimic, inclusiv pentru conservarea sa. Atât administrația locală, cât și guvernul central par a fi incapabile să acționeze.

În primele luni tumultuoase ale anului 2024, furtunile puternice au dus la deplasarea unor fragmente mari de tablă din epavă. Aceste bucăți metalice posedă un risc substanțial pentru turiștii care se aventurează în apă prea aproape de epavă, potrivit Știrilor ProTV.

Incidente au avut deja loc în zonă. Se pare că unii turiști mai aventuroși s-au apropiat de epavă și chiar au încercat să se cățăre pe ea. ”Avem grupuri de turiști care sunt atrași de epavă, încearcă să se cațere pe ea și, din nefericire, mulți se alegeau cu răni grave la mâini și picioare”, declară Nicu Serafim, șeful salvamarilor din Costinești.

Ce ne spune administrația locală despre starea epavei de la Costinești

În prezent, nu se știe exact care instituție ar trebui să gestioneze epava. Primarul Costineștiului a trimis o cerere la guvern încă din 2023, însă autoritățile centrale nu au decis oficial cine are responsabilitatea navei și cine poate lucra pentru securitatea zonei.

”Vom instala un panou de avertizare, dar nu putem angaja pe cineva pentru a supraveghea turiștii în fiecare zi”, mărturisește primarul Costineștiului, Dorin Jeanu.

Nava Evanghelia a rămas împotmolită în Costinești de mai bine de jumătate de secol. În curând, epava va fi doar un vis trecut documentat în fotografii. ”Este o situație regretabilă, dar aceasta este o măsură care ar fi trebuit luată acum 30 sau poate 40 de ani. Dacă s-ar fi acționat atunci, poate se putea salva ceva. Astăzi, însă, nu cred că mai poate fi făcut mare lucru cu această epavă”, recunoaște același primar. Nava din stațiunea românească este un veritabil „cousin” al faimosului Titanic, fiind construite ambele în același șantier naval din Liverpool.

Sursă foto: fanatik.ro

Scris de: ManeleMania

Rate it

Post comments (0)

Lasă un răspuns