Știri

Parlamentul European adoptă o lege pentru interzicerea centralelor termice pe combustibili fosili până în 2040

today13 martie 2024 2

Fundal
share close
Parlamentul European adoptă o lege pentru interzicerea centralelor termice pe combustibili fosili până în 2040

Parlamentul European adoptă o lege pentru interzicerea centralelor termice pe combustibili fosili până în 2040.

Parlamentul European a adoptat o directivă cu privire la eficientizarea și decarbonizarea energetică a sistemelor de încălzire din sectorul clădirilor, cu un vot de 370 pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri. Măsurile propuse de eurodeputați vizează eliminarea completă a emisiilor pentru clădirile noi începând din 2030, reducerea facturilor la energie cu cel puțin 16% până în 2030 și cu cel puțin 20-22% până în 2035, precum și combaterea schimbărilor climatice.

În ceea ce privește decarbonizarea sistemelor de încălzire, statele membre vor fi obligate să înlăture treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, renunțând complet la centralele termice care utilizează acest tip de combustibil până în 2040. De asemenea, subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din anul următor. În continuare, se vor oferi stimulente financiare pentru centralele hibride.

Conform noii directive, statele membre sunt obligate să renoveze 16% din clădirile nerezidențiale cu cele mai slabe performanțe energetice până în 2030 și 26% dintre acestea până în 2033. În plus, se sugerează utilizarea panourilor solare pentru clădirile publice, pentru cele nerezidențiale și în toate clădirile rezidențiale noi, până în 2030, „dacă este posibil din punct de vedere tehnic și economic”.

Scopul parlamentarilor este de a atinge neutralitatea climatică în sectorul clădirilor până în 2050, având în vedere că acestea sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană.

Este menționat că clădirile agricole, cele de patrimoniu, clădirile protejate și cele utilizate temporar, precum bisericile și lăcașurile de cult, pot fi scutite de noile directive.

Pentru a deveni lege, directiva trebuie să fie oficial aprobată și de Consiliul UE.

Sursa: Parlamentul European

Scris de: ManeleMania

Rate it