Știri

Nucleul Pământului a încetinit atât de mult încât se mișcă înapoi

today7 iulie 2024 2

Fundal
share close
Nucleul Pământului a încetinit atât de mult încât se mișcă înapoi
Nucleul Pământului a încetinit atât de mult încât se mișcă înapoi

Noi cercetări confirmă că rotația nucleului interior al Pământului a încetinit, ca parte a unui model ciclic care durează zeci de ani. Efectele acestei încetiniri asupra planetei noastre rămân încă necunoscute.

Misterul Nucleului Interior

În adâncurile Pământului se află o minge metalică solidă care se rotește independent de rotația planetei noastre, asemenea unei sfere care se învârte în interiorul unei alte sfere mai mari. Acest fenomen rămâne învăluit în mister încă de la descoperirea sa în 1936 de către seismologul danez Inge Lehmann.

Controversele Științifice

Dificultăți în Observare

Interiorul Pământului este imposibil de observat sau de eșantionat direct. Seismologii au obținut informații despre mișcarea nucleului interior examinând undele generate de cutremure mari. Diferențele dintre undele care au trecut prin nucleu în momente diferite au permis măsurarea schimbărilor de poziție și rotație a nucleului interior.

Divergențe în Interpretare

Dr. Lauren Waszek, lector superior de științe fizice la Universitatea James Cook din Australia, afirmă că rotația diferențială a nucleului interior a fost propusă în anii ’70 și ’80, dar abia în anii ’90 au fost publicate dovezi seismologice. Cercetătorii sunt însă în dezacord cu privire la interpretarea acestor constatări, din cauza dificultăților de observare detaliată a nucleului interior și a datelor limitate disponibile.

Un Ciclul de 70 de Ani

Modelul din 2023

Un model promițător propus în 2023 sugerează că nucleul interior, care anterior se rotea mai repede decât Pământul, acum se rotește mai încet. Conform cercetărilor, nucleul a încetinit și chiar a început să se rotească în sens opus față de straturile de fluid din jurul său.

Confirmarea Studiului

Cercetarea publicată în revista Nature pe 12 iunie 2023 a confirmat încetinirea vitezei nucleului, susținând ipoteza unui ciclu de rotație de 70 de ani. Dr. John Vidale, coautor al studiului, a declarat că acest ciclu pare să fie acum bine stabilit.

Ce Se Află în Miezul Pământului?

Structura Miezului

Miezul interior metalic solid al Pământului este înconjurat de un miez exterior metalic lichid și se află la aproximativ 5.180 de kilometri adâncime. Acesta este alcătuit din fier și nichel și are o temperatură similară cu cea a suprafeței Soarelui – aproximativ 5.400 grade Celsius.

Influențe Asupra Miezului

Câmpul magnetic al Pământului, gravitația și fluxul fluid al miezului exterior și al mantalei influențează rotația nucleului interior. Mișcarea fluidului bogat în metale din miezul exterior generează curenți electrici care alimentează câmpul magnetic al Pământului.

Observarea Nucleului Interior

Metode Seismice

Oamenii de știință urmăresc undele seismice pentru a „vedea” interiorul Pământului. Undele P (unde de presiune) trec prin toate tipurile de materie, în timp ce undele S (unde de forfecare) trec doar prin solide sau lichide foarte vâscoase. Observațiile asupra undelor seismice au condus la concluzia că miezul Pământului este parțial topit.

Studiul Undelor Seismice

Cercetătorii au analizat undele seismice produse de cutremure în aceleași locuri, la momente diferite, descoperind că rotația nucleului interior urmează un ciclu de 70 de ani. Observațiile asupra undelor de șoc de la testele nucleare sovietice între 1971 și 1974 au susținut aceste concluzii.

Viitorul Cercetărilor

Accelerarea Nucleului

Conform calculelor, nucleul este pe punctul de a începe să accelereze din nou în următorii cinci până la 10 ani. Cercetătorii au nevoie de mai multe date și instrumente interdisciplinare pentru a investiga aceste fenomene cu mai mare precizie.

Efectele Asupra Planetei

Deși schimbările în rotația nucleului sunt aproape imperceptibile pentru oamenii de la suprafață, acestea pot afecta durata zilei și câmpul magnetic al Pământului. Cu toate acestea, efectele asupra vieții de zi cu zi sunt neglijabile.

Concluzii

Studiul nucleului interior al Pământului este esențial pentru înțelegerea formării și activității straturilor subterane ale planetei noastre. Deși s-au făcut progrese semnificative, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a desluși toate misterele legate de acest subiect fascinant.


Sursa: CNN • Foto: Kelvinsong – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Scris de: ManeleMania

Rate it