Știri

Lăsata Secului pentru postul Paștelui 2024

today17 martie 2024 10

Fundal
share close
Lăsata Secului pentru postul Paștelui 2024
Lăsata Secului pentru postul Paștelui 2024

Anul acesta, Paștele Ortodox va cădea pe 5 mai, iar postul începe pe 18 martie.

Ziua Lăsatei Secului aduce cu sine o serie de tradiții și obiceiuri în România, fiind momentul în care se savurează preparate dulci înainte de a începe postul strict.

Postul Paștelui 2024 începe pe 18 martie și se va întinde pe o perioadă de 40 de zile, până la 5 mai – ziua de Duminica Paștelui. În această perioadă, creștinii ortodocși se abțin de la consumul de carne, ouă, brânzeturi și lactate, optând în schimb pentru alimente precum legumele, cerealele, fructele și mâncăruri simple, specifice postului.

Pe lângă abstinența alimentară, accentul cade și pe aspectul spiritual, practicându-se rugăciuni și consolidarea legăturii cu Dumnezeu, precum și milostenia, smerenia și pocăința.

Postul Paștelui este considerat cel mai lung și mai riguros dintre cele patru posturi majore din an. Cu toate acestea, cele 40 de zile nu sunt doar despre restricțiile alimentare.

Lăsata Secului este ziua dinaintea începerii postului, în care oamenii se bucură ultima oară de preparate dulci. Această zi este marcantă în tradiția românească și precede postul Paștelui, care este considerat unul dintre cele mai importante momente din calendarul creștin, alături de postul Crăciunului.

Expresia „sec” din termenul Lăsata Secului provine de la obiceiul de a „lăsa sec” sau de a renunța la alimente grase precum carnea și produsele lactate.

Lăsata Secului pentru Postul Sfintelor Paște are două etape principale: Duminica Înfricoșatei Judecăți, când este evitat consumul de carne, și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, când se renunță la brânzeturi.

Această zi este sărbătorită într-o varietate de moduri și este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri binecunoscute.

Tradiții și Obiceiuri de Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui 2024

În multe comunități rurale din România, Lăsatul Secului pentru Paște reprezintă un moment deosebit de important. Această zi marchează trecerea de la vechiul an agrar la noul an.

Una dintre tradițiile comune este sărbătorirea printr-o masă festivă la care participă întreaga familie și se consumă preparate dulci.

De exemplu, în regiunea Bărăganului, un obicei vechi cere ca în ziua de Lăsata Secului toate oasele și resturile de mâncare să fie strânse pe o față de masă, urmând ca a doua zi să fie aruncate în afara casei, către răsărit, cu urările potrivite pentru păsările cerului. Se spune că acest obicei ajută la protejarea culturilor de vrăbii.

În această zi, oamenii se bucură de mâncăruri precum sarmalele, carnea prăjită și consumă băuturi tradiționale precum țuica și vinul nou. După Lăsatul Secului de carne pentru Postul Paștelui urmează Săptămâna Albă.

Săptămâna Albă sau a brânzei reprezintă o etapă premergătoare Postului Mare, în care se renunță la consumul de carne, bazându-se mai degrabă pe legume și produse lactate. De obicei, în această săptămână nu se ține postul miercurea și vinerea, permitându-se consumul de lactate, pește și ouă.

Aceste momente de dezlegare sunt și o pregătire a credincioșilor pentru postul care urmează. Albul acestor alimente simbolizează puritatea postului care va începe.

De Lăsata Secului, românii pregătesc mese bogate, cu preparate interzise în timpul postului, precum carne, lactate și alcool.

În timpul Postului Paștelui 2024, credincioșii ortodocși pot consuma pește doar în două zile din cele 40 – în Buna Vestire, pe 25 martie, și în Duminica Floriilor, pe 9 aprilie. Totuși, în fiecare sâmbătă și duminică există dezlegare la untdelemn și vin.

Un obicei tradițional este acela de a aduce daruri nașilor. Această tradiție este păstrată și în prezent. Această zi este cunoscută și ca Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, zi în care se renunță la consumul de brânză. În această zi, finii merg la nași cu pachete ce conțin de obicei o găină friptă, un colac sau o turtă și o sticlă de vin. Anumite preparate sunt pregătite pentru masa de dinaintea Postului Mare. Finii își cer iertare de la nași pentru greșelile comise în cursul anului, iar după împăcare, se servește masa.

De asemenea, de Lăsata Secului se pregătesc plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide, simbolizând fertilitatea și vigoarea spirituală. Femeile obișnuiesc să facă turte de mălai și să le ofere pentru sufletele celor vii și ale celor decedate.

În Ardeal, există obiceiul ca în ziua de dinaintea Postului Paștelui, femeile să spele toate vasele în care au gătit preparate dulci, astfel încât să fie pregătite pentru gătitul de post. În această zi, femeile nu sunt îndreptățite să efectueze alte treburi gospodărești, precum spălarea rufelor, curățenia, călcatul sau cusutul. Singurul lucru permis este spălarea vaselor folosite pentru pregătirea alimentelor dulci.

În 2024, Lăsata Secului cade pe 17 martie. În săptămâna 10-17 martie 2024, se consumă produse lactate și ouă, dar se evită carnea.

Astfel, masa bogată de pe 17 martie trebuie să conțină preparate din carne, dar fără lactate sau brânzeturi.

Datele Paștelui ortodox și catolic în următorii ani sunt următoarele:

Paștele Ortodox:

 • 2025 – duminică, 20 aprilie
 • 2026 – duminică, 12 aprilie
 • 2027 – duminică, 2 mai
 • 2028 – duminică, 16 aprilie
 • 2029 – duminică, 8 aprilie
 • 2030 – duminică, 28 aprilie

Paștele Catolic:

 • 2025 – duminică, 20 aprilie
 • 2026 – duminică, 5 aprilie
 • 2027 – duminică, 28 martie
 • 2028 – duminică, 16 aprilie
 • 2029 – duminică, 1 aprilie
 • 2030 – duminică, 21 aprilie

Sursa foto: Andreea Marciu Photography

Scris de: ManeleMania

Rate it