Știri

Fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va fi extrădat în România

today13 martie 2024 11

Fundal
share close
Fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va fi extrădat în România

Miercuri, 13 martie 2024, Judecătorii Tribunalului Regional din Munchen au emis o hotărâre conform căreia fostul primar al Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va fi extrădat în România pentru a-și executa pedeapsa.

Această decizie vine în urma unei condamnări primite anul trecut, când Cherecheș a fost sentințiat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită.

Fostul primar va rămâne în custodia autorităților germane până în momentul transferului său în țară. Solicitarea de extrădare a fost făcută de către Parchetul General din München, pe baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel din Cluj pe 24 noiembrie 2023.

Curtea de Apel Cluj a emis mandatul european de arestare după ce Cherecheș a părăsit țara înainte de pronunțarea sentinței definitive.

Judecătorii din Munchen au decis să ignore argumentele aduse de avocații lui Cherecheș, care contestau condițiile de detenție din România. Parchetul General din München este acum responsabil de punerea în aplicare și organizarea extrădării, care se va realiza în curând, conform declarațiilor procurorilor germani.

Contextul condamnării lui Cătălin Cherecheș

Cătălin Cherecheș, fost primar al municipiului Baia Mare, a fost trimis în judecată în septembrie 2016 de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție Cluj, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată. Procurorii l-au acuzat că, în timp ce deținea funcția de primar în 2013, a cerut și a primit diverse sume de bani de la oameni de afaceri în schimbul îndeplinirii atribuțiilor sale.

Pe 24 noiembrie 2023, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru faptele sale. În plus, i s-a interzis dreptul de a fi ales și de a ocupa funcția de primar pentru următorii cinci ani. De asemenea, instanța a decis menținerea sechestrului asigurător asupra unui autoturism de lux marca Porsche Cayenne și a unor terenuri, pentru care s-a dispus confiscarea specială.

Fuga și capturarea lui Cătălin Cherecheș

La scurt timp după pronunțarea sentinței, Cherecheș a fugit din țară, fiind emis pe numele său un mandat european de arestare. A fost capturat pe 28 noiembrie 2023, în gara din Ausburg, Germania.

În timpul celor patru zile în care a fost în fugă, au avut loc schimbări în conducerea Poliției de Frontieră, iar la Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-a deschis o anchetă pentru a investiga circumstanțele fugei sale. Autoritățile române au demarat imediat procedurile pentru extrădarea sa, iar procesul a traversat mai multe etape în instanțele din Germania.

Cătălin Cherecheș a încercat să-și argumenteze cererea de a-și ispăși pedeapsa în Germania, invocând condițiile dificile din penitenciarele românești. Autoritățile române au transmis instanțelor germane toate documentele solicitate referitoare la condițiile de detenție din țară.

Decizia finală privind extrădarea a fost dată miercuri, 13 martie 2024, de către Judecătorii de la Tribunalul Regional din Munchen, care au hotărât că fostul primar poate fi extrădat în România, fără a ține cont de argumentele privind condițiile de detenție.

Socrii lui Cherecheș, acuzați de corupție de DNA

În paralel cu aceste evenimente, Direcția Națională Anticorupție din România a decis trimiterea în judecată a socrilor lui Cherecheș pentru fapte de corupție. Potrivit rechizitoriului DNA, aceștia au fost acuzați că au încercat să influențeze un caz de corupție prin intermediul unui magistrat, în schimbul unor foloase materiale considerabile.

Sursa foto: cugetliber.ro

Scris de: ManeleMania

Rate it