Știri

Din ce este făcut, de fapt, cozonacul roz. Desertul care a devenit viral în online

today19 aprilie 2025 4

Background
share close
Din ce este făcut, de fapt, cozonacul roz. Desertul care a devenit viral în online
Din ce este făcut, de fapt, cozonacul roz. Desertul care a devenit viral în online

Un nou desert face furori în online, chiar înainte de Paște. Cozonacul roz a devenit o opțiune tot mai populară pentru masa festivă din 20 aprilie 2025, fiind tot mai des pregătit de gospodine.

Acest preparat spectaculos a devenit un adevărat fenomen pe rețelele sociale, cucerind internauții prin aspectul său apetisant și inedit. Totodată, desertul a stârnit curiozitatea multora, care vor să afle cum se prepară.

Cu o nuanță vibrantă de roz, parcă desprinsă dintr-o poveste, cozonacul a atras atenția pasionaților de gătit, cofetarilor și gospodinelor din întreaga lume. Mulți își doresc să-l includă în meniurile festive sau să-l pregătească pentru ocazii speciale.

Indiferent că este tăiat în felii perfecte, decorat cu flori comestibile sau așezat pe platouri elegante, cozonacul roz este cu siguranță o apariție spectaculoasă pe masa de Paște. Culoarea sa intensă este un detaliu care îl face unic.

Este imposibil să nu fie remarcat în vitrina unei cofetării sau pe masa unei petreceri de sărbătoare. Un lucru e sigur: gustul său va cuceri pe oricine de la prima mușcătură.

Rețeta cozonacului roz pentru Paște
În spatele acestui desert colorat se ascund încă multe secrete, mai ales legate de ingrediente și modul de preparare. Totuși, rețeta nu este complicată și poate fi realizată cu ingrediente obișnuite din bucătărie.

Ingrediente necesare:

  • 1 kg făină
  • 200 ml lapte călduț
  • 100 g unt
  • 50 g maia sau drojdie
  • 200 ml apă
  • Coajă de lămâie sau portocală
  • Sare
  • Vanilie sau esență de vanilie
  • 5 gălbenușuri
  • 150–200 g zahăr
  • 100 g migdale coapte (pentru umplutură)
  • 5 linguri pastă de fistic și ciocolată
  • 400 g piure de zmeură

Mod de preparare:
Se bat gălbenușurile cu zahărul și un praf de sare până când se obține o compoziție omogenă. Se adaugă în făină: maiaua sau drojdia, coaja rasă de citrice, gălbenușurile, esența de vanilie, laptele cald, untul topit și piureul de zmeură.

Se frământă bine aluatul timp de câteva minute, apoi se lasă la dospit pentru aproximativ 30 de minute. Ideal ar fi să stea la frigider peste noapte, după cum recomandă Ella Cooking.

Aluatul se întinde pe masa de lucru, se adaugă într-o parte ciocolată, iar în cealaltă parte pastă de fistic și migdale. Cozonacul se lasă din nou la dospit, de această dată timp de două ore, direct în tavă.

Se unge cu ou bătut și se dă la cuptor la 170°C timp de 20 de minute. Apoi se mărește temperatura la 180°C pentru încă 15 minute.

Pentru un aspect și mai spectaculos, se poate adăuga o glazură de zmeură sau căpșuni, care poate fi preparată în casă sau cumpărată. Aceasta se pune peste cozonac doar după ce s-a răcit complet. Poftă bună!


Sursa & foto: a1.ro

Written by: ManeleMania

Rate it

Post comments (0)

Lasă un răspuns