Știri

9 iulie: Bob Dylan și “Blowin’ In The Wind”

today8 iulie 2024 3

Fundal
share close
9 iulie: Bob Dylan și “Blowin’ In The Wind”
9 iulie: Bob Dylan și “Blowin’ In The Wind”

“Nu este un cântec de protest sau ceva de genul acesta, pentru că eu nu scriu cântece de protest.” Așa a introdus Bob Dylan unul dintre cele mai elocvente cântece de protest scrise vreodată când l-a interpretat public pentru prima dată.

Era primăvara primului său an complet în New York City, iar el se afla pe scena de la Gerde’s Folk City din Greenwich Village, vorbind despre un cântec pe care susține că l-a scris în doar 10 minute: “Blowin’ In The Wind”.

Câteva săptămâni mai târziu, pe 9 iulie 1962, Dylan a intrat într-un studio și a înregistrat cântecul care urma să-l transforme într-o vedetă.

Lansarea și impactul

Înregistrarea lui Dylan a piesei “Blowin’ In The Wind” a fost lansată aproape un an mai târziu, pe albumul său de succes, “The Freewheelin’ Bob Dylan”. Aceasta nu a fost însă versiunea pe care majoritatea oamenilor aveau să o audă prima dată.

Această onoare a revenit versiunii cover realizate de Peter, Paul and Mary—o versiune care nu doar că a devenit un hit de succes în topurile pop, dar a transformat și ceea ce Dylan avea să numească mai târziu “doar un alt cântec” în imnul neoficial al mișcării pentru drepturile civile.

YouTube player

Natură și eficiență pentru un cântec de protest

“Blowin’ In The Wind” nu semăna aproape deloc cu cântecele de protest foarte tematice și foarte literale ale vremii, dar tocmai aceasta ar fi putut fi ceea ce l-a făcut atât de eficient ca cântec de protest.

Un vers precum “Câte drumuri trebuie să parcurgă un om, înainte de a-i spune om?” se potrivește perfect celor care caută justiție rasială, la fel cum “Câte mări trebuie să navigheze un porumbel alb, înainte de a dormi pe nisip?” se potrivește celor care caută pace.

Natura mișcătoare, vag spirituală, clar nemulțumită, dar în ultimă instanță ambiguă a piesei “Blowin’ In the Wind” a făcut-o cântecul de protest emblematic al anilor 1960 – ”Un cântec pe care vremurile păreau să-l cheme”, în cuvintele criticului Greil Marcus.

Progresul lui Bob Dylan ca Songwriter

De asemenea, a reprezentat un progres semnificativ pentru Bob Dylan ca songwriter. De la “Blowin’ In The Wind” încolo, cântecele lui Dylan aveau să reflecte o abordare mult mai personală și poetică a auto-exprimării—o abordare care avea să-l îndepărteze de cântece precum “The Times They Are a-Changin’” și să-l conducă spre cântece precum “Like A Rolling Stone.”

Iar dezvoltarea lui Dylan ca songwriter avea, la rândul său, să aibă un efect similar asupra celor de la The Beatles, a căror trecere de la “I Wanna Hold Your Hand” la “A Day In The Life” poate fi urmărită direct până la expunerea lor la “The Freewheelin’ Bob Dylan” în primăvara lui 1964.


Sursa: History • Foto: bobdylan.com

Scris de: ManeleMania

Rate it